Meehelpen bij parkrun

Er zijn elke week parkruns en iedereen is welkom om mee te helpen. Geweldig als je mee wilt doen!

Er zijn ruimschoots kansen om nieuwe taken te proberen, je vaardigheden te gebruiken of nieuwe te leren, met vrienden en familie samen te komen, nieuwe mensen te ontmoeten en onderdeel van de parkrun-groep te zijn.

Je hoeft geen ervaring te hebben bij parkrun of als vrijwilliger. Er zijn verschillende taken waaruit je kunt kiezen en veel rollen kun je zelfs doen terwijl je meeloopt.

Je kunt alleen of samen met iemand anders meehelpen, en er zijn altijd anderen in de buurt voor het geval je vragen hebt.

Elke dag die je meehelpt brengt je dichter bij een officiële parkrun mijlpaal, die wordt genoteerd voor 10 keer (voor degenen onder de 18 jaar), 25, 50, 100, 250 of 500 keer meehelpen.

Hoe je kunt meedoen

Vooraf: Als je al tevoren weet dat je wilt meehelpen (het komende weekeinde of verder in de toekomst), stuur dan een mailtje naar tapijn@parkrun.com en we nemen contact op. We horen graag van je! Geef alsjeblieft je voor- en achternaam op en, als je het weet, je parkrun ID zoals die op je barcode staat.

Op de dag zelf: Als je niet vooraf weet wat je in het weekeinde gaat doen en je wilt je niet vastleggen, kom dan gewoon naar het evenement toe en praat bij aankomst met de vrijwilligers - we hebben nooit teveel vrijwilligers!

Interesse om regelmatig mee te helpen? In je parkrun-profiel kun je je opgeven om emails te ontvangen over meehelpen. Je vindt je profiel hier.

Registreren: Als je nog niet geregistreerd bent voor parkrun, doe dat dan hier. Dan kun je je voortgang volgen terwijl je naar je mijlpalen groeit. Om mee te helpen hoef je je niet nogmaals te registreren.

Het vrijwilligersrooster voor de komende weken vind je hier. Zelfs als het er vol uitziet is er altijd wel een taak voor je, dus neem vooral contact op!

Wat kan ik doen bij het evenement?

Er is voor iedereen wel een rol bij parkrun. Je kunt helpen bij het opzetten van het parkoers, barcodes scannen bij de finish of zorgen dat iedereen veilig rond komt als routebeveiliger. Een lijst van alle taken vind je hier. We vragen nooit iemand iets te doen waarbij ze zich ongemakkelijk voelen en als je een specifieke taak wilt doen, laat het even weten en we proberen het te regelen.

Op de dag zelf word je altijd ondersteund door andere vrijwilligers. Als je ergens bezorgd over bent tijdens het meehelpen kun je het best meteen met de Run Director gaan praten, of achteraf contact opnemen via support.parkrun.com.

We hopen al je vragen te hebben beantwoord, maar als er nog iets anders is, kijk dan eens naar de Veelgestelde Vragen hieronder.

Veelgestelde vragen

Moet ik al eerder bij parkrun of junior parkrun zijn geweest om te kunnen meehelpen?
Nee, je hoeft nog niet eerder bij een parkrun of junior parkrun geweest te zijn, nieuwe mensen zijn altijd welkom!

Hoe oud moet ik zijn om mee te helpen?
Je kunt meehelpen op elke leeftijd. Iedereen onder de 18 moet nabij een volwassene blijven.

Kan ik met mijn kinderen meehelpen?
Ja, gezinnen zijn welkom om mee te helpen bij parkrun. De rollen zijn eenvoudig gehouden en de taken zijn geschikt voor kinderen. Je kunt zelfs gezamenlijk als gezin meehelpen.

Kan ik mijn hond meenemen bij het meehelpen?
Ja, veel rollen kunnen gedaan worden met een hond, zolang je de hondenrichtlijn volgt (korte lijn, aan de hand, aan een vaste niet-uitrolbare lijn). Niet alle parkrun lokaties kunnen honden toestaan, dus vraag het tevoren even na.

Kan ik samen met een vriend(in) meehelpen?
Ja, laat ons even weten dat je samen wilt meehelpen en we vinden de beste positie voor jullie beiden.

Hoe lang duurt het meehelpen?
Er zijn voor de lopers geen verplichte tijden bij parkrun, dus hoe lang het meehelpen duurt kan van week tot week verschillen. Het hangt ook van je rol af - sommige taken duren maar een paar minuten, andere langer. Sommige rollen kun je doen terwijl je de route loopt. Je kunt zo lang blijven als je wilt, en dat is inclusief de koffie naderhand!

Moet ik me vastleggen voor een bepaald aantal dagen?
Nee, je kunt zo veel of weinig meehelpen als je wilt! Je kunt vooraf een mailtje sturen als je wilt meehelpen of gewoon op de dag zelf naar het evenement komen.

Moet ik elke week hetzelfde doen?
Absoluut niet! We vinden het geweldig als mensen in verschillende rollen meehelpen. Laat even weten als je een voorkeur voor een taak hebt.

Moet ik kunnen hardlopen of een bepaalde fitheid hebben om mee te helpen?
Nee, iedereen is welkom. Je hebt geen ervaring, vaardigheden of kennis nodig. We helpen je een geschikte rol uit te kiezen.

Moet ik iets meenemen of bepaalde kleding dragen?
Nee, draag vooral iets waarin je je gemakkelijk voelt. Je krijgt een neon hesje om over je kleren te dragen. Je hoeft geen apparatuur mee te nemen, maar als je barcodescanner of tijdwaarnemer bent heb je een smartphone nodig met alvast de Virtual Volunteer app erop. Je vindt de app hier.

Moet ik geregistreerd zijn bij parkrun?
Ja, registeer hier even voordat je komt meehelpen. Registreren hoeft maar één keer.

Moet ik mijn parkrun barcode meenemen?
Nee, je hoeft je barcode niet mee te nemen naar het evenement. Als je sluitloper, parkwalker, pacer of begeleider van een slechtziende loper bent en je wilt je tijd registreren, neem dan wel je barcode mee.